Humankonsumtion - Försäljning
En av förutsättningarna för att öka produktionen av blåmussla är givetvis att man kan få den såld. Ett problem som finns är de försäljningsstopp som införs på grund av toxiner. Dessa stopp är helt oförutsägbara, om man ser över en längre period av flera år. Däremot kan man klart se att det oftast är låga halter toxin under våren och sommarhalvåret medan hösten är den klart osäkraste perioden. Om toxinhalterna på hösten blir mycket höga då brukar problemen kvarstå hela vintern.
Den totala svenska marknaden, undantagandes konserverad mussla, uppgår för närvarande till uppskattningsvis 600-800 ton per år, i huvudsak baserat på svensk råvara. Det mesta säljs som färsk, paketerad mussla och resten som frusen hel mussla eller som musselkött. Den totala Europeiska konsumtionen ligger på ca 750 000 till 800 000 ton årligen, alltså över 1000 gånger den svenska konsumtionen.
Om produktionen av musslor skall kunna öka väsentligt så måste den övervägande delen avsättas på exportmarknaden. Kostnaderna för att producera long-line odlade musslor är högre än för bottenodlade musslor, som är den förhärskande metoden i Holland och Danmark, men kvaliteten är också högre. Priserna i Sverige är relativt goda, 10-12 kr/kg, vilket dock tycks vara lågt vid en internationell jämförelse. Det tycks också finnas ett behov av att öka musselproduktionen i Europa.. EU har uppmärksammat detta och har avsatt medel i flera projekt för att dels nå mer kunskap om odlingarnas påverkan på den marina miljön och dels öka kunskapen om toxinerna. Även analysmetoderna är föremål för granskning. I flera länder bedömer man dock att den biologiskt maximala produktionsnivån är nådd. Utrymme för en produktionsökning kan finnas i Östra Medelhavet, på de Brittiska öarna, Irland, Sverige och Norge.
Kostnaderna för att bygga upp en exportorganisation är höga och därför bör odlarna samarbeta. Diskussioner om att etablera en gemensam producentorganisation (PO) pågår. Ett Eu-finansierat svensk-norskt Interreg-projekt med marknadsinriktning löper från i höst och 1,5 år framåt. Mer information kan erhållas via www.vattenbrukarna.se
|